Горещ август прогнозират синоптиците

През август промените на времето ще са редки. Ще бъде предимно слънчево и горещо, съобщиха за БГНЕС от Националния институт по метеорология и хидрология.

В началото на август въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има валежи и гръмотевични бури, а температурите ще бъдат близки до обичайните. През последните дни от първото десетдневие ще настъпи постепенно стабилизиране на атмосферата и повишение на температурите.

През второто десетдневие ще бъде по-топло от обичайното. Ще преобладава слънчево и горещо време. Временно лабилизиране на атмосферата ще настъпи около средата на периода, когато на отделни места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевици, а температурите временно ще се понижат.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще запази характера си – ще бъде предимно слънчево и горещо. Към края на месеца се очаква увеличаване на динамиката на атмосферните процеси. Ще има условия за превалявания и температурите относително ще се понижат.

В София за целия период на метеорологични измервания най-ниската температура през август е 3.5° и е била измерена на 29 август 1981 година, а най-високата е 39°, измерена на 11 август 1994 година.

Тази година през август се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 34° и 39°.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6,17 часа и залязва в 20,48 часа. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 6,49 часа и залязва в 20,04 часа. Продължителността на деня е 13 ч. и 16 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 6 август – първа четвърт, 13 август – пълнолуние, 22 август – последна четвърт, 29 август – новолуние.

Обикновено през месец август валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително. Времето се преобразува от летен към есенен тип.

Източник: Vremeto.bg

 Снимки: Blagoevgrad.eu, Архив

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: