Алкохолът притъпява чувството за вина

Алкохолът не пречи да се осъзнават грешките, но притъпява чувството за вина, установи екип от изследователи от Колумбийския университет в САЩ. Те установиха какво става в мозъка на хора с нормален разсъдък, които обаче правят глупости, след като са обърнали по няколко чашки, твърди “Сайънс дейли” (Science Daily).

Изследователският екип под ръководството на професора по психология Брюс Бъртолоу “преслушвали” активността на мозъка на 67 доброволци на възраст от 21 до 35 години в момент, когато те са решавали сложни компютърни задачи за откриване на някои грешки.

На една трета от участниците са били предложени алкохолни питиета.Останалите са консумирали безалкохолни напитки. Освен контрола върху мозъчната дейност, учените са проследявали и промените в настроението, точността при решаването на задача и способността за самоконтрол.

Резултатите показали, че “сигналът за тревога” при извършена грешка се е притъпявал у онези участници, които са консумирали алкохол. Любопитна обаче подробност: макар алкохолът да е “намалявал” интензивността на този сигнали, той не е снижавал осъзнаването, че е извършена грешка. Ако например “безалкохолните участници” са ставали по-внимателни и по-търпеливи след допусната грешка, “алкохолните участници” не са правили това.

По думите на проф. Брюс Бъртолоу силната реакция на мозъка при грешка засилва самоконтрола и спомага да се избегне повторението на грешките. “За разлика от другите изследвания нашата работа показа, че алкохолът не снижава вашето осъзнаване, че сте допуснали грешка. Той обаче притъпява обезпокоеността ви от грешката”, поясни ученията.

Той съветва тревогите да не се лекуват с алкохола: “Има определени обстоятелства, при които намаляването на сигнала за тревога в мозъка може да се приеме като нещо положително. При някои хора неголямо количество алкохол може да притъпи остротата на тревогите, по постоянната употреба на алкохол като начин за преодоляване на безпокойството, може да доведе до сериозни проблеми, включително до алкохолизъм”, обобщава психологът.

Източник: БГНЕС

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: