Фестивал на кукерските и маскарадни игри ще се проведе в Симитли

Фестивал на кукерските и маскарадни игри ще се проведе в Симитли. За седма поредна година организатор на събитието е Община Симитли, под патронажа на кмета Апостол Апостолов. И тази година организаторите очакват фестивалът да събере над 10 000 жители и гости на община Симитли.

Парични награди ще получат най-добре представилите се кукерски групи в 13 категории, сред които за най-добро цялостно представяне и най-добра интерпретация на актуален проблем. По традиция ще бъде присъдена и награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли.

Тазгодишният фестивал ще бъде благотворителен, решиха представители на заявилите участие кукерски групи и кметът на общината Апостол Апостолов. Част от наградния фонд ще бъде дарен за лечение на Златка Кирилова Пилевска, на 39 години, която има нужда от спешна операция и 35-годишния Давидко Николов Георгиев, който е на хемодиализа и е в списъка на чакащи за трансплантация. На трите входа на стадиона ще бъдат поставени и кутии, в които всеки ще може да дари средства.

Над 2000 кукери до момента са заявили участие във фестивала, като се очаква да гостува и кукерска група от град Берово, Република Македония. Кукерите ще оценява жури в състав: проф. Костадин Динчев, Иванка Лалева – журналист, Силвия Домозетска – специалист в Регионален исторически музей – Благоевград, Константин Руйчев – хореограф и фолклорист, Кирил Бельов – художествен ръководител на самодейна група към читалище „Св. Климент Охридски” в Симитли и Атанас Пиронев – водещ на фолклорно предаване.

Фестивалът ще се проведе днес от 10.00 часа на стадион “Септември” в град Симитли.

Източник: Радио Фокус

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: