Майки на наркозависими деца от Благоевград протестираха днес пред прокуратурата

Майки на наркозависими деца от Благоевград протестираха днес пред прокуратурата. Причина за недоволството е издадена присъда, според която 30- годишният Благой трябва да прекъсне лечението си в комуна и да се върне в български затвор. Според протестиращите майки това е едно неморално действие от страна на правораздавателната ни система.

В момента от Благоевград има около 50 наркозависими, които се лекуват в Испания, от тях 20 са в Мадрид. Такъв е случаят на Благой, който от 3 години се лекува в Комуна, където не употребява нито алкохол, нито цигари или пък наркотици. След като обаче е осъден от благоевградския съд да излежи четири месеца в затвор той е задържан в мадридския арест и чака екстрадиция.

Днес сдружението на майките на наркозависими в Благоевград разпънаха черно знаме в знак на протест срещу съдебната система. Според тях, ако Благой се върне в България има голяма вероятност преди да се излекува, да започне отново да се дрогира. Родителите са категорични, че стресът е пагубен за децата им. “ Връщат деца на улицата, а много от тях вече са в струмските гробища”, каза Цветанка Радоева, която също е майка на наркозависимо дете. Д-р Теменужка Любенова обясни, че след като напуснат затворите наркозависимите нямат право да напускат страната 3 години, което ги тласка към наркотиците.

По думите й престъпленията на наркоманите са предимно дребни кражби, които са били единствено с цел да се набавят наркотици. Д-р Любенова обясни, че в България няма заведение, което да предлага същите условия за лечение, както комуните в чужбина. „Ако съдът и прокуратурата в България могат да гарантират такива домове, в които да няма достъп до наркотици и в които ще имат същите условия за живот, нека ги върнат, но не могат да го гарантират. А това, което правят българските правораздавателни власти е неморално. Да се съсипва така животът на едно младо момче ”, каза д-р Любенова. Три други момчета очакват решения дали да бъдат екстрадирани в България, а към момента има вече две върнати, уточни д-р Любенова.

sudebnapalata24.jpg

Източник: E-79.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: