Намалява броят на отпадащите от училище ученици в Пиринско

Намалява броят на отпадащите от училище ученици в Пиринско, заяви директорът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов. Той посочи, че за учебната 2007/2008 г. общият брой на учениците на територията на област Благоевград е бил 41 288, като 323 от тях са отпаднали.

Следващата година – 2008/2009 г. броят на учащите се намалява на 38 931 ученика, но по думите на Златанов това е тенденция, характерна за цялата страна като цяло, не само за региона. През този период от училище са отпаднали 239 – ма. През тази учебна година училищата в Пиринско са посещавани от 37 015, като броят на отпадналите е 138. „От данните се вижда, че броят на отпадналите ученици намалява.

Това се дължи на дейностите и мерките, предприети от директорите на училищата”, допълни Златаноя и поясни, че многократно е разговарял с тях и с педагогическите съветници да се работи в насока задържане на учениците в клас. Като друга причина директорът на РИО посочи икономическия интерес. „Трябва да имаме предвид, че всеки отпаднал ученик се отразява финансово на учебното заведение, тъй като чрез делегираните бюджети финансирането на училищата се определя въз основа на броя на учениците. Така директорите имат и пряка, икономическа изгода да не отпадат ученици от училище”, категоричен бе Златанов.

Източник: Радио фокус

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: