82% от децата купуват цигари без проблем

Над 82% от учениците у нас не срещат никакви затруднения да се снабдят с цигари. Това показва проучване на здравното министерство, направено сред юноши над 15-годишна възраст. Въпреки забраните и различните законови ограничения те свободно могат да си купят папиросите. Продажбата на тютюна обаче трябва да се регулира, смятат 70% от анкетираните ученици.

През 2008 г. процентът на момичетата, запалилите първата си цигара под 10-годишна възраст, е бил 16,3 на сто за разлика от 2002 г., когато е бил с 2 пункта по-нисък.

Девойчетата между 13­ и 15-годишна възраст, които признават, че са склонни да пропушат, през 2008 г. са били 36,4 на сто, докато преди 6 години процентът е бил 34,3 на сто.

Европейската комисия вече започна кампания сред младежите, с която се опитва да откаже от вредния навик онези от тях, които вече са пропушили. Тя е с мотото „Експушачите са неудържими“ и ще се опита да замени поученията с един по-прагматичен подход.

Тази година здравното министерство организира за четвърти път национален ученически конкурс “Проектът на нашия клас ­ за живот без тютюн 4”. Партньори в инициативата са министерствата на образованието и на културата, както и Министерството на физическото възпитание и спорта. В предишните издания на конкурса са участвали общо 340 паралелки, които са разработвали проекти на тема “Превенция и отказване от тютюнопушене” или “Превенция на пасивно тютюнопушене”.

Източник: Монитор

Снимки: Blagoevgrad.eu, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: