В Пиринско няма опасност от ураганни ветрове

Втора степен на опасност – код “Оранжево”, е обявен в повечето градове в България. Националният институт по метеорология и хидрология обяви повишена тревога в по-голямата част от страната заради продължаващите трети ден силни ветрове.

От Метеорологичната станция в Сандански обясниха, че през днешния ден на територията на региона обстановката е била сравнително спокойна. Основният код е “Зелено”. „На езика на метеорологията това означава, че не сме застрашени от опасни явления. За останалата част от страната е обявен код “Оранжево”, което означава, че времето е опасно. Прогнозират се метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви,” каза Димитър Хаджиев, завеждащ Метеорологичната станция в Сандански.

На местата, където е обявен такъв код, метеоролозите ни съветват да бъдем много внимателни и да следваме съветите на властите, тъй като предстоят бурни ветрове със сила от 20 до 25 метра в секунда.
„Има опасност от летящи предмети и падащи такива, така че гражданите трябва да са много внимателни,” допълни Хаджиев.

Експерти от Гражданска защита обясниха, че на фона на това, което се случва в по-голямата част от страната, в Благоевградска област обстановката е спокойна и няма сигнали за причинени щети.

„Има вятър, но той не е създал нито един инцидент на територията на областта. Единствено вчера в района на благоевградския квартал „Еленово” е паднало дърво и е причинило вреда на микробус,” каза началникът на Гражданска защита Петър Самарджиев.

Припомняме, че вчера ураганният вятър смъкна част от изолацията на основното училище „Христаки Павлович” в Дупница. По щастлива случайност заради ранния час, в който е станал инцидентът в училището не е имало деца.
От половин година България е включена в Общоевропейската система за оповестяване на опасни и особено опасни явления. А основният начин за онагледяването на районите, в които се предполагат такива явления е оцветяването им в зелено, жълто, оранжево и червено.

blgout04.jpg

Източник: E-79.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: