Реставрират Самуилова крепост в Петрич

Община Петрич е с поредни одобрени проекти. Единият ще бъде финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 и е „Хиляда години от битката на Самуил (1014-2014) – устойчиво развитие на туристическата атракция ”Самуилова крепост” в община Петрич”. Стойността му е 2 140 000 лв., а целта – развитие на туристическата атракция „Самуилова крепост”, както и по-доброто опазване и съхранение на културно-историческото наследство.

Идеята е да се подобри състоянието на паметника на културата „Самуилова крепост” и свързаната с него туристическа и техническа инфраструктура. Предвижда се реставрация, консервация и експониране на Наблюдателна кула, защитен трети крепостен вал, голяма землянка, покрити землянки, обновяване на двете музейни сгради.

Одобрен е и съвместният проект на Община Петрич и община Миовени /Румъния/ за регионално партньорство по секторна програма „Коменски” по програмата „Учене през целия живот” на стойност 40 хиляди лева. Библиотеката при НЧ „Антон Попов” в с. Яворница ще бъде финансирана по програма „Глобални библиотеки България”.

Стратегическата цел на този проект е да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в библиотеката, чрез ползването на безплатен интернет и други информационни и комуникационни технологии, за да се подпомогне приобщаването на гражданите към глобалното информационно общество, да се повиши качеството на живот и да се ускори развитието на гражданското общество.

Община Петрич е одобрена и за кандидатстване по проект „Приеми ме” „по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Процедурата е директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с конкретен бенефициент Агенция за социално подпомагане. Максималният бюджет на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 15 000 000 лeва. Дейностите по програмата ще се реализират на територията на страната в периода 2011 – 2013 г.

Източник:E79 news

Снимка: NasamNatam.com

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: