Забраняват на децата под 18 г. да влизат в молове в София без придружител

„Създаваме организация за включване на част от ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми.” Това каза кметът на София след заседанието на Софийския щаб. “Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи“ – допълни още столичният кмет.

С решение на Софийския щаб днес се възлага на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват от днес – 7 ноември. Това  решение взе  Софийския оперативен щаб, което бе обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти.

С решение на Щаба се създават  и  „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 8 и 10 ч.

По време на заседанието бяха изнесени и данни за контрола на спазването на  мерките в столицата. В последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат ще продължат с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда.

3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата.

Продължава засиленият контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения. Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на “Метрополитен”.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: