Доброволци монтират 10 велостойки в Благоевград

Ентусиасти насърчават учениците да се придвижват с велосипеди

На 02.12 в девет училища и в Младежки дом Благоевград ще бъдат монтирани нови велостойки. Инициативата е част от проекта «Младежта на колела» койато се реализира от група доброволци «Екология и здраве» и се финансира от програма «Младежта в дейтвие» на Европейската комисия. Целта на проекта е да се насърчат учениците в Благоевград да използват своите велосипеди като алтернативен транспорт от и до училище.

Още през септември доброволците от «Екология и здраве» изнесоха няколко интерактивнипрезентации пред учениците на Езикова гимназиа «Акад. Людмил Стоянов» и Математическа гимназия «Сергей Корольов», с които изтъкнаха предимствата на велотранспорта в градска среда.

Веднага след това се проведе едноседмична надпревара между учениците на двете гимназии, която се състоеше в постигане на по-голям брой велосипедисти сред учениците. Победители бяха възпитаниците на МГ.

«Смятаме че ученическата възраст е най-благоприятна за формирането на полезни навици и именно затова искаме да приканим повече ученици и наши връстници да свикнат да се придвижват с колелата си от сега. Вярваме, че като подсигурим стойките, на които колелата да се оставят заключени повреме на учебните занимания, повече ученици ще се осмеляват да използват велосипедите си за да ходят на училище», споделя Николинка Николова, студент в ЮЗУ «Неофит Рилски» и ръководител на проекта.

След монтирането на велостойките по проекта „Младежта на колела” предстоят още няколко инициативи. През февруари доброволците ще организират кръгла маса с директори и учители по физическо възпитание, на която ще обсъдят нормативните възможности, по които учителите могат да стимулират учениците, използващи велосипедите си, като им повишват оценката по физкултура. Фотоконкурс на тема „Европа кара колела” и общоградско велошествие са и останалите дейности, които предстоят до края на учебната година в Благоевград.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

  1. Здравейте аз също карам много велосипед и не смея да залкючвам колелото си кадето и да е.Интересува ме след като се финансира от Европейската комисия КАКВА Е ЦЯЛАТА ЦЕНА НА ТОЗИ ПРОЕКТ ЗА 10 СТОЙКИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ.Сърдечно ви благодаря.

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: