26 юни – Световен ден за борба с наркотиците

Днес Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с наркотиците. За първи път той се чества през 1987 г. по решение на Общото събрание на ООН.

На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.

А фактите говорят сами, колко сериозен проблем е наркоманията. Милиони хора по света и техните семейства са жертва на зависимостта от наркотични вещества. През последните години в развитието на проблема наркомании у нас се наблюдават тревожни тенденции.

Най-употребяваният наркотик в България е канабисът. Най-голям е броят на злоупотребяващите с различни форми на канабис.

Между 20 000 и 30 000 са употребяващите хероин в България – цифра от статистиката на Националния фокусен център по наркомании и колко много трагедия зад тази цифра. Разликата между статистика и трагедия е когато ни засяга лично някакво събитие.

На този ден имаме възможност да кажем не на наркотиците и да предпазим нашите деца.
Повече от една трета от наркозависимите в България никога не са опитвали да се излекуват.
33 % от младежите до 18 години в България са употребявали поне веднъж през живота си наркотик.
По данни на Националния център по наркомании у нас броят на използващите системно хероин, амфетамини и кокаин е около 20-30 хиляди.

България е на пето място сред страните от ЕС с 42 на сто смъртност на наркозависими до 25 години. Тенденция е в Европа хероинът да бъде заместван от т.н. синтетични стимуланти – амфетамините, най-популярният сред които е екстазито.

Страшно е когато към клиниките за детоксикация се обръщат родители с 12- 14-годишни деца. 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: