Днес е Световен ден на танца

turnir-po-sportni-tanci-izgravashti-zvezdi120

Днес отбелязваме международния ден на танца. Танцът е вид изкуство, при който средства за създаване на художествен образ са движението и положението на човешкото тяло. Танцът е народен и професионален. Народният танц запазва връзките си с езическите и битовите обреди. Професионалният танц бива класически, характерен, състезателен и модерен.

В съвременната хореография се различават битов и сценичен танц. Класическият танц заимства от античния танц, обогатява се и днес с това понятие се означава танц, който има класическо съвършенство. Характерният танц възниква от фолклорните и жанровите танци, обработени хореографски. Терминът модерен танц възниква през 20 век в САЩ за означаване на сценична хореография, която отрича традиционните балетни форми.

Хората, които танцуват, се наричат танцьори, а самото действие е танцуване. Изкуството да се създават танци се нарича хореография.

Спортните танци, наричани още състезателни, са един от видовете танци. Те се разделят на два вида: латиноамерикански (ча-ча-ча, самба, румба, пасо добле, джайв) и стандартни (английски валс и виенски валс, валс, танго, куикстеп, фокстрот).

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: