Проф. Начев: От 6 ноември пред болниците ще има пунктове за тестване за COVID-19

От 6 ноември, 13:00 часа, трябва да има мобилен пункт за тестване за COVID-19 пред всяка болница, в УМБАЛ “Света Екатерина” в София ще има такъв. Това заяв пред NOVA директорът на лечебното заведение в София проф. Генчо Начев.

По думите му става въпрос за изискване по заповед на здравния министър. “Ние също ще разкрием такъв пункт. Дали ще вземем за тази цел фургон или ще използваме откъснато от болницата помещение, ще се реши”, допълни Начев.

В пункта се очаква да се правят антигенни тестове. “Това са по-бързи тестове от PCR – за 10-15 минути има около 96% сигурност в диагностицирането на коронавирус. Идеята е още там, в пунктовете, да има сигурна диагноза и съвет какво да се прави – кой как да се лекува”, обясни проф. Начев.

“По разпореждане на РЗИ сме разкрили и още 5 легла за заразени с коронавирус”, каза още той.

Според него в сегашната ситуация не може да има “чиста от COVID болница”. “Това е пълна излюзия. Затова според мен трябва всяка болница, независимо колко е специализирана, да се подготви и да има отделение за пациенти с коронавирус”, каза още той.

Проф. Начев смята, че има два сценария за разпространението на коронавируса у нас. Оптимистичната прогноза е да се върнем на нивата отпеди три месеца, а песимистичната –  да достигнем нивата на заболели в Чехия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: