Областният управител Мария Димова подаде в срок стратегическото проектно предложение „Изграждане на нов ГКПП Струмяни – Берово“

Областният управител Мария Димова заедно с експерти на Областна администрация Благоевград подадоха в срок стратегическото проектно предложение „Изграждане на нов ГКПП Струмяни – Берово“.

Съгласно решение на Министерски съвет от февруари 2023 г. възложител по Приоритет 2 „По-свързан граничен район“ на Програмата е определен областният управител на област Благоевград, който следва да осъществи проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на новия граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) между общините Струмяни, България, и Берово, Северна Македония.

Проектът ще се финансира от Програма Интеррег VI-A България – Северна Македония 2021–2027.

Предвижда се, в срок от 78 месеца да бъдат изпълнени техническото проектиране и строителството на елементите на граничната инфраструктура, изграждането на довеждаща инженерна инфраструктура за електроснабдяването, водоснабдяването и оптичната свързаност на пункта.

Основната цел на стратегическия проект „Изграждане на нов ГКПП Струмяни-Берово“ е насочена към регионалната свързаност и подпомагане на икономическия растеж в областта на трансгранично сътрудничество, чрез улесняване на движението на хора и стоки, укрепване на комуникационните връзки и улесняване достъпа до основната TEN-T

мрежа (Трансевропейска транспортна мрежа), включително връзката с транспортни коридори IV и VIII.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: