Недостиг на инсулин в няколко града у нас

Недостиг на инсулин в аптеките в страната. Около 10 медикамента продължават да са дефицитни. Проверка показа, че сред градовете, където няма инсулин са Ловеч, Пловдив, София и др.

Липсата на инсулин е вече от почти година, въпреки забраните на правителството. Проблемът не се решава, а се задълбочава. Дъщеря ми е с диабет от 20 години, без инсулин не може. Това не е нещо, което може да бъде заменено, каза председателят на Националната асоциация на деца с диабет Елисавета Котова.

Тя допълни, че при животозастрашаваща ситуация би трябвало в болничните заведения да разполагат с инсулин. Но не е гаранция, че е така. Трябва да отидеш в съответната клиника, където има отделение по ендокринология. Там със сигурност има и ще сложат дозата, обясни Котова пред NOVA.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова съобщи, че след четири активни месеца забрана за износ на инсулин, би трябвало медикаментът да стига.

Вече имаме абсолютно доказателство, че проблемът се крие някъде другаде или нямаме достатъчно доставки, за което ние питаме от четири месеца. Това трябва да са публични данни, при положение че има толкова силен обществен интерес и значимост, заяви Маринкова.

Според нея Министерството на здравеопазването се държи тотално пренебрежително към този въпрос. Игнорират това, което им казва Здравната комисия. Проблемът не е в износа и това е ясно – да видим как се борят с нелегалните практики, добави изпълнителният директор.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: