Доц. Кунчев: Вероятно и малките ученици ще минат на дистанционно обучение

Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват. Това заяви във включване по “Вайбър” главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по бТВ. Областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там. Но се налагали и мерки на национално ниво.

На въпрос откъде идват бройката 11 000 теста Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни в системата и те имали капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно.

Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа, там има доста по-тежка ситуация, например в Чехия, коментира Кунчев. Ако не вземаме навреме мерки, можело да се случи да имаме и по 5-6 хил. положителни случая на ден.

Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици, ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма, обясни доц. Кунчев. Според него е възможно още затягане, но без да се стига до “локдаун”. Вечерният час не е много ефективен, но по общини, ако се налага, ще го има, ако го приемат общинските щабове, каза Кунчев. Ако нещата вървят така, със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка.

Съжалявам за оставката на шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев, работеше по 16-17 часа на ден, но формално имаше нарушение на правилата със свалянето на карантината на президент и премиер, каза доц. Кунчев. Затова и не се правели вече изключения. Според Кунчев подбудите на д-р Пенчев били да не се пречи на държавата, но наредбата щяла да се спазва такава, каквато е написана.

Имам връчено специално предписание и съм поставен под карантина за 10 дни, обясни доц. Кунчев. Нямал никакви симптоми, вчера излязъл резултат от PCR, че е отрицателен.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

  1. Не затваряйте басейните и спортните комплекси. Това ще е глупост. Как може спорта за здраве да се забранява. Точно сега е необходим повече от всякога. Това не го ли разбират управляващите.

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: