Отбелязваме Деня на народните будители

Денят на народните будители е официален празник, който се чества всяка година на 1 ноември. Празникът е въведен през 1922 година с постановление на Министерският съвет по предложение на министърът на народното просвещение, като празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България.

Традицията прекъсната от 1945 г. и наново въстановена от 1992 год. Както 24 май, така и 1 ноември е празник на духовността. Празнуването на Първи ноември е израз на същата идея, с която отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий. Този ден е продължение и развитие на 24 май, разширяване на неговия дълбок исторически смисъл, защото включва освен стотиците достойни просветители и онези непокорни, горди българи, които учеха как се обича България и как се мре за нея.

Думата “будител” носи голям емоционален заряд. Така народът с благоговение зове стотиците знайни и незнайни духовници, книжовници, учители – символ на духовната извисеност на българина. Редом до св. Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Петър Берон, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Захарий Стоянов, Стефан Стамболов и още много други родолюбци.

В най-широк смисъл, съвременните български учени и изследователи, учители, писатели, журналисти и творци от всички сфери и поколения.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: