Oбщина Благоевград да кандидатства за безлихвен заем за изграждане на регионално депо за отпадъци?

Общинските съветници на БСП гласуваха община Благоевград да кандидатства за безлихвен заем от ПУДООС за проучвания за изграждане на регионално депо за отпадъци в интерес на обществения интерес на гражданите на Благоевград

Уважаеми съграждани,

Като говорител на групата общински съветници от БСП си позволявам да взема отношение по един въпрос, който е от първостепенна важност за развитието на нашия град. Независимо от неговото значение той беше до голяма степен подминат при медийното отразяване на последната сесия.

Като последна точка от дневния ред, след обосновка от страна на кмета и поставени въпроси, всички присъстващи в залата съветници подкрепиха намерението за кандидатстване за безлихвен заем от ПУДООС с цел финансиране на прединвестиционни проучвания за изграждане на регионално депо за отпадъци.

Нашата група оценява положително, че г-н Камбитов, въпреки говоренето в друга посока по време на предизборната си кампания е приел многократно изразената позиция на БСП за изграждане на депото с европейски средства от Оперативна програма “Околна среда”. Именно такава е идеята на искания безлихвен заем от “Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда” (ПУДООС) в размер на 318 000 хиляди лева. При одобрение на внесен до края на 2012 година проект, тези средства ще бъдат възстановени от оперативната програма, т.е. няма да тегнат като бреме в общинския бюджет.

В отговор на наше питане кметът заяви, че при невъзможност да се спазят сроковете за кандидатстване, депото ще се изгражда с целева субсдия от републиканския бюджет, а тежеста на заема ще се резпредели между общините- участници в сдружението за изграждането му. Проектът предвижда да се търсят и алтернативни площадки за депото, освен терена в околностите на с. Бучино, за което изразихме притеснения относно близостта му до населеното място. Независимо от това, че в противовес на представителността на групата ни общински съветници останахме без председателско място в комисиите към съвета, БСП е и ще бъде гарант за защита на обществения интерес на жителите на Благоевград.

Считаме, че поисканият заем от ПУДООС е стъпка в правилната посока, и затова го подкрепихме. Призоваме г- н Камбитов да не губи време в мащабно престуктуриране и кадруване в общината, а да впрегне целия неин ресурс за осъществяването на този проект. За да не допуснем загуба на европейско финансиране, така нужно ни в тази тежка икономическа ситуация.

Асен Балабанов, Общински съветник от листата на БСП Благоевград
И говорител на групата съветници от БСП

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: