Борислав Сандов: Имаме възможност да започнем процедурите по “Струма”

ЕК одобри проектирането и строителството на магистрала “Струма” извън Кресненското дефиле в частта между Крупник и Кресна, но само в посока София. За движението към Кулата ще се търси трасе, дублиращо сегашния път. Какво ще бъде то и откъде ще минава – все още не е ясно. “При всички положения трябва има нова оценка за въздействие върху околната среда – това категорично е казано от ЕК и се е съгласило българското правителство”. Това заяви пред БНР Борислав Сандов от “Зелено движение”, който е и бивш министър на околната среда и водите.

“В началото ще бъде за първата част – от Кулата към София. То ще бъде изцяло в източен обход. Ще се извърши оценка. Трябва да е достатъчно широко, за да може да бъде едната посока на магистралата. Много е важно, че то не трябва по никакъв начин да предотвратява и да препятства възможността в последствие оттам да мине трасето, което е в другата посока. Трябва да се предполага, че е възможно и вероятно в обратната посока да се направи дублиращ път до него, който да е магистралата в посока София – Кулата. Това е вторият етап и трябва да се случи пак след екологична оценка и остойностяване на всички алтернативи”, обясни той.

Според него е невъзможно в дефилето по съществуващия път да има магистрала.

От 2019 г. ЕК казва на България в редица писма, че процедурата, която е изменена от 2017 г. за различно трасе на магистрала “Струма”, е порочна като процедура по оценка за въздействие върху околната среда, напомни Сандов и уточни, че тази констатация съществува и в момента. По думите му категорично е казано, че трябва нова екологична оценка, която да изследва всички алтернативи.

Писмото на ЕК е в 3 аспекта, посочи Борислав Сандов и уточни, че единият аспект е за съществуващото трасе, което ще се ползва до изграждането на магистрала “Струма” и което трябва да продължи своята роля на безопасно придвижване. Вторият аспект е по т.нар. източен обход – пътят от Кулата към София, добави той и обясни за него:

“За него ЕК се съгласява, че ще мине по източния обход, както е заложен в проекта от 2017 г., но след нова екологична оценка”.

“Можеше и трябваше да има магистрала в този участък още преди повече от 10 години, защото цялостният проект за автомагистрала “Струма” – от 2008 г. има екологична оценка – в района на Кресненското дефиле предвижда или тунел, или източен обход. Българското правителство трябваше да е взело това решение. ЕК тогава каза на България да започне с този обект”, коментира бившият екоминистър в предаването “Преди всички”.

И все пак той смята, че прогнозата на сегашния министър за готова магистрала през 2028-2029 г. е реалистична.

“Би могло да се случи. Въпросът е свързан с друго – кой изгражда магистралата”.

Според него изграждането на магистралата в тази част може да се случи с подкрепа от държавата, но от частен инвеститор. По думите му България е можела да помисли и за такъв тип възможност – тунел. Той смята, че това е най-екологичната възможност.

Борислав Сандов изказа мнение, че ротацията не би трябвало да попречи работата по проекта. Това е институционална отговорност, а не персонална, подчерта той. Според него забавянето на проекта не е добре нито за хората, нито за биоразнообразието в района.

“Сега имаме възможност да започнем процедурите. Този път се надявам това да се случи”, каза още Сандов.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: