Благоевградски полицаи ще гарантират спокойния старт на учебната година

В началото на учебната година полицейските служители имат основната задача да опазват живота и здравето на децата и в тази връзка и тази година е създадена организация за недопускане на произшествия с учениците и нарушения на обществения ред. На пресконференция днес началникът на сектор „Пътна полиция” Димо Чобанов заяви, че освен безопасност на движението има и ангажимент по отношение на опазване на обществения ред.


Множество мероприятия са извършени от служителите на ОД МВР Благоевград с цел безопасно стартиране и протичане на новата учебна 2011/2012 г. Полицейски служители са провели срещи с представители на Регионалния инспекторат по образование, с кметовете на общини, с директорите на училищата и детските градини за набелязване на съвместни действия по организиране началото на новата учебна година и недопускане на нарушения на обществения ред. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година.

На директорите на училищата и детските градини са предоставени списъци с имената и телефоните на полицейските инспектори и младшите полицейски инспектори, обслужващи територията, на която се намира съответното заведение. На сградите на училищата и детските градини са извършени охранителни проверки и са издадени предписания за подобряване на тяхната физическа защита. Подобни срещи са проведени и с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в училища и детски градини.

През периода 15.09.2011 г. – 30.09.2011 г. за предотвратяване на пътни произшествия ще бъде осигурено полицейско присъствие и контрол в районите на училищата по време на отиване и връщане на децата от учебни занятия. При необходимост движението ще се регулира ръчно за осигуряване на безопасно пресичане от децата и придружаващите ги възрастни. Инспектор Димо Чобанов обясни, че ще се прилагат мерки, включващи опазване на децата от пътни инциденти, недопускане и извършване на престъпления срещу тях, недопускане разпространението на наркотични вещества, както и задължителни проверки на търговските обекти, които са разположени около училищата, където е масова практика да се продават тютюневи изделия и алкохолни напитки и да няма никакъв контрол около тях.

До края на месеца ще бъдат проведени и редица беседи по безопасността на движение, които ще бъдат подкрепени с подходящи видеоматерали.

Успоредно с акцията на полицията, от началото на тази седмица до неделя е в сила международната операция, съгласно спогодбите с ТИСПОЛ, относно подобряване безопасността на движение на територията на ЕС, припомни инспектор Чобанов. Конкретно задачите на кампанията са поставяне на обезопасителни колани както на водачите, така и на пътниците, също на обезопасителните системи за деца. Акцентира се и върху сключването на Гражданска отговорност от водачите на автомобили. Работи се по “Холандски модел”, за да се направят повече проверки за по-кратко време.

От КАТ призовават всички водачи на МПС да спазят традицията и утре – 15 септември, да шофират с пуснати светлини с цел по-голяма безопасност.

                                                                                                                                               Автор: Blagoevgrad.eu

                                                                                                                                              Снимка: Blagoevgrad.eu

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: