Офис на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ ще бъде открит в началото на 2012 г. в България

Офис на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ /DEA/ ще бъде открит в началото на 2012 г. в България

Това оповестиха на пресконференция посланикът на САЩ Н.Пр. Джеймс Уорлик и вътрешният министър Цветан Цветанов, в присъствието на Марк Дестито, регионален директор на DЕА за Източна Европа и Азия.

Откриването на офиса на DЕА е важно за региона, а за България e ясен знак за доверие и стратегическо партньорство. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов. Той подчерта, че част от политиката на българското правителство през последните две години и половина е разширяване възможностите за сътрудничество с евро-атлантическите партньори, в това число и с DЕА.

Той добави, че работните му посещения в САЩ през последните години също са акцентирали върху търсенето на възможности за откриване на регионален център на DЕА у нас. Н.Пр. Посланик Джеймс Уорлик изрази задоволство от решението да бъде открит офис на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ в България. „Това е един много силен и ясен сигнал за отличното сътрудничество между България и САЩ. Откриването на офиса на ДЕА в София ще ни даде възможност да работим заедно още по-ефективно в борбата с трафика на наркотици в България и региона” .

Основата за това сътрудничество е положена през 1990г., когато DЕА започва да работи с ГДБОП по няколко разследвания, свързани с големи организации за трафик на наркотици. ОТ 2008г. до момента в резултат на съвместни разследвания са конфискувани наркотици на стойност над 3,1 милиона долара.

През 2008г. DEА стартираха програми за обучение на български служители на правоохранителни органи – над 150 български служители са се обучили до момента. От 2009г. специални агенти на DEA работят всекидневно с ГДБОП по разследвания срещу най-високите нива на организациите за трафик на наркотици и фигури от организираната престъпност, опериращи в страната ни.

Снимки: МВР

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: