Експертен съвет умува как да направи от “Причкаповото кръстовище” кръгово

Експертен съвет към община Благоевград ще разглежда днес идеен проект за преобразуване на т. нар. “Причкапово кръстовище”, което свързва улиците “Джеймс Баучер” с “Владо Черноземски” и бул. “Св.Св. Кирил и Методий” в кръгово. Автор на идейния проект е инж. Божидар Попов, водещ специалист по пътна инфраструктура и автор на вече реализираните кръгови кръстовища в Благоевград. За трансформацията на кръстовището се заговори още преди да бъде пуснато в експлоатация на 15 декември 2004 г. Още тогава се видя, че вариантът за отпушване на трафика в тази натоварена част на града, където се пресичат връзките за кварталите “Еленово”, “Струмско”, промишлената зона и централната част на града не е добър.

Проблемът е в дългите светофари, заради които се образуват много бързо опашки от чакащи превозни средства, а средно на час в пиковите моменти от денонощието през кръстовището минават над 2000 автомобила. Освен това, когато пешеходците пресичат на зелен светофар, с разрешение тръгват и автомобили. Тогава кметът Лазар Причкапов обяви, че е за кръгово кръстовище, но с арх. Коста Сандев се спрели на действащия в момента вариант за да е по-удобно за пресичащите деца и възрастни, защото наоколо има училища и търговски обекти, което се оказа невярно. Строителството на пътния възел през 2004 г. струва на общината около 190 000 лв., сегашните разчети за преобразуването на кръстовището в кръгово са за около 270 000 лв.

Днес експертният съвет ще прецени какъв е трафикът, дали кръговото кръстовище ще поеме автомобилния поток, който вече е по-голям, отколкото през 2004 г., и каква ще е приблизителната цена на реконструкцията. За срокове, когато ще започне строителството, още не се говори.

krastovishte_Stroitelnia_02.jpg

Източник: в. Струма

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

  1. може и да стане като се опхване малко от тротоара при банката и от зелените площи при паметника на Васил Левски….а пък нищо не пречи да е и във формата на яйце не е задължително да е и кръг…

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: