Край на пушенето по кафенета и кръчми

Пълната забрана влиза от юни догодина.

Пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места влиза в сила от първи юни догодина. Пушачите ще трябва да забравят за цигарата в кафенето или в кръчмата и ще могат да пафкат само на улицата или у дома. Предложението за тоталната забрана за пушене на обществени места ще бъде внесено днес от здравния министър Стефан Константинов по време на заседание на правителството, информира “Монитор”.

“Министерството на здравеопазването води битка хората да бъдат по-здрави. Това обаче не означава само когато се разболеят, да ги лекуваме с по-скъпи лекарства и по-качествени методи, а да не допускаме да се стига до заболяване. Пушенето е фактор, който доказано води до редица заболявания”, посочи здравният министър пред БНТ. Той изрази увереността си, че дългоочакваната реформа най-накрая ще влезе в сила.

“Не съм видял на ниво министри голяма съпротива, дори и в икономическите ведомства”, каза Константинов. В момента продължава да действа изискването в заведенията да има отделни маси за пушачи и непушачи. Най-недоволни от пълното вето за тютюнопушене са ресторантьорите, които силно се надяват мярката да се отложи за пореден път. Здравният министър е убеден, че заведенията без цигарен дим ще са гаранция за по-добро здраве, по-малко разходи и ще се намали посещаемостта на българските граждани в болниците.

По повод мярката да се отнема имуществото на тези граждани, които не си плащат здравните осигуровки, здравният министър е категоричен, че това е ,,фикс идея”. Той обясни, че се предвижда реформата да засегне само хората с високи доходи които не плащат осигуровки, а искат да се лекуват в обществената болница. “Става въпрос за хора, които имат доходи, не са си правили осигуровки, отиват в обществената болница, ползват обществен ресурс и не си плащат. На болницата никой не заплаща тази дейности се питаме в задачата – кой плаща. Отговорът е ясен – плащаме ги всички ние, които си плащат редовно здравните осигуровки”, допълни министърът. Той съобщи, че 900 000 души са здравно неосигурените лица у нас, като част от тях не са емигрирали. Това пресметна Стефан Константинов, с което опроверга данните, че неосигурените българи са 2 млн. души.

,,Официалният брой на осигурените лица е 6,5 млн., а населението според преброяването е 7,4 млн. и няма как неосигурените да са повече, иначе България трябва да има население от 8,5 млн. души”, аргументира се здравният министър.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: