Изложба на пощенски и новогодишни картички показва Регионален исторически музей – Благоевград

Във фоайето на Регионален исторически музей – Благоевград е наредена изложба от пощенски и новогодишни картички датиращи от началото до 90-те години на XX век. Колекцията е била притежание на известната горноджумайска фамилия Мощански.Картичките са събирани от представители на три поколения от фамилията.В изображенията може да се проследи как се развива и как се променя естетическия възглед и отношението към коледните и новогодишните празници в продължение на 90 години. Изложените празнични картички са всъщност само една малка част от голяма колекция пощенски картички на най-различни теми, подарени на музея от Екатерина Мощанска.

През 1 999 година снахата на Сотир Мощански / съпруга на сина му Ангел Мощански / подарява на музея 787 пощенски картички и няколко албумчета. Картичките са изпращани по различни поводи- лични, семейни и традиционни празници, пътувания в България и чужбина. Изображенията и ръкописните текстове са четливи и ясни, писани са на български и на чужди езици. Колекцията е носител на богата информация за обществените, професионални и лични връзки, които поддържат членовете на фамилия Мощански в продължение на повече от 90 години. Картичките са разпределени в темите : “Изкуство”, “Коледни и новогодишни картички”, “Великденски картички” ,”Жената”, “Детето” “Любов”, “Изгледи от България”, “Изгледи от чужбина”, “Исторически личности” и т.н.

От 1998 година до 2007 година фамилията Мощански даряват на Регионален исторически музей – Благоевград над 170 ценни материали. Един от тях е богатата колекция пощенски картички, част от която – Коледни и новогодишни – създават празнично настроение в залите на музея.

muzei02.jpg

Източник: Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: