“МАКИЗ” получиха ГУМ за 25 години

Градският универсален магазин, намиращ се в идеалния център на Благоевград, до месец ще се стопанисва от македонската фирма “Макиз” за срок от 25 години.

Общинските съветници упълномощиха днес кмета Костадин Паскалев за подписване на договор, но му вмениха правото да извърши допълнителни корекции преди сключване на контракта, съгласно направените от правителството последни две поправки в Закона за концесиите.

Съветникът Радослав Тасков не бе съгласен с решението за концесиониране на търговския обект. Кметът Паскалев го контрира, като поясни, че решенията на Върховния административен съд не подлежат на дебат, а се изпълняват задължително.

Процедурата за отдаване на концесия на сградата на ГУМ стартира през март 2009 година. Конкурсната комисия, която разглеждаше офертите на потенциални наематели, отстрани всички кандидати заради процедурни неуредици в документацията им. Решението бе обжалвано от фирма „Макиз” пред Комисията за защита на конкуренцията, която върна процедурата на етап извършване на подбор с участниците. Малко след това решението на КЗК бе потвърдено и от върховните магистрати. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

По време на дебата за ГУМ, градоначалникът Паскалев изтъкна, че за последните четири години, печалбите от атрактивния преди време обект, са под 80 000 лева годишно. “ГУМ става грозно петно в центъра на Благоевград”, каза Паскалев.

Паскалев предложи на съветниците да гласуват за налагане на 5 процента наказателна санкция за македонския концесионер, ако не изпълни обещаните инвестиционни намерения в рамките на година.

Гледка от ГУМ

Решението бе прието с 27 гласа „за”. Двама от съветниците казаха “не”, а трима се въздържаха от гласуване.

Източник: Дарик Нюз

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: