Над половината от горските пожари през септември са възникнали поради човешка небрежност


По данни на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ 129 горски пожара са възникнали на територията на страната за периода 01 септември – 04 октомври 2011 г. 1 805 служители от Регионалните дирекции по горите и Държавните горски стопанства, съвместно с служители на ГД „ПБЗН” са участвали в потушаването им. Близо 670 доброволци са помогнали за гасенето на огъня.

Засегнати са 14 852 дка с иглолистни и широколистни култури. Пожарите, обхванали най-големи площи са в териториалните обхвати на Регионалните дирекции по горите – Бургас, София, Сливен и Кърджали. По данни на ИАГ близо 95 % от възникналите пожари са били в ниската част и не са обхванали дърветата, а само тревите, храстите и мъртвата горска постилка около тях. Благодарение на бързата и адекватна реакция на служителите, само 5 % от пожарите за периода са върхови. Засегнатите площи от държавния горски фонд са в размер на 10 802 дка, общинските гори са 3 508, а частните 491 дка.

Човешка небрежност отново е причината за над половината от пожарите – 60 %. Паленето на стърнища остава основен проблем за възникването на огнените стихии за периода.

326 коли на Държавните горски стопанства са използвани в гасителните действия, 11 тежки машини и 2 вертолета.

Все още е в сила обявеният пожароопасен сезон в горите в цялата страна. Всички Регионални дирекции към ИАГ продължават изпълнението на годишните си оперативни планове за опазване на горите от пожари и актуализират програмите си за действие при гасенето им.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: