При спортуването заяква и мозъкът

Отдавна е известно, че редовните физически упражнения повишават количеството на митохондриите в клетките на мускулите. 

Понеже тези структури отговарят за енергията на тялото, смята се, че увеличаването на количеството им е основна причина за издръжливостта и силата на хората, занимаващи се със спорт. Физическото натоварване влияе положително и върху психиката, помага срещу депресията, засилва и паметта. Досега обаче не беше ясно защо е така.

Учени от Университета в Южна Каролина, САЩ, предположиха, че причината е в увеличаването на митохондриите в мозъчните клетки. За се убедят дали е така те проведоха експеримент, за който съобщи “Джерусалем пост”.

Те взеха две групи мишки, една от които бе подложена на физическо натоварване, включително на бягане, а другата седеше на едно място и водеше застоен живот. След два месеца резултатите потвърдиха предположенията на изследователите. У гризачите “спортисти” митохондриите бяха повече както в мускулните клетки, така и в мозъка в сравнение с другата група мишки. Те по-малко се изморяваха от “неспортистите” и бяха по-бодри.

Така учените стигнаха до извода, че спортуването вдига количеството митохондрии и в мозъка. Това според тях може да играе положителна роля в борбата с умствените разстройства. Ето защо те препоръчват физически натоварвания срещу психиатрични, невродегенеративни и генетични заболявания

Източник: БГНЕС

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: