В Разлог откриват възстановен древен слънчев календар

Днес от 11:00 часа в централния парк на Разлог ще бъде открит възстановеният древен слънчев календар от град Разлог. Календарът е един от най-точните и това е принос на българите към световната култура.

Археологическата находката от град Разлог е единственото пълно и запазено изображения на Древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България.

Древният календар, символ на българското летоброене е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20 век. Той представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10 см. Двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Българите използват календара от дълбока древност до края на 19 век. След проучванията археолозите датират находката от 8 век сл. Хр.

Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около слънцето).

Възстановяването на календара върху 12 мраморни морени, всяка, от които тежи между 1 и 2 тона, започва през 2007 година. Календарът е възстановен от скулптора Асен Ботев със средства от община Разлог.

Снимки: Община Разлог

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: