Откриха параклис в Дома за стари хора „Свети Димитър”, гр. Разлог

В Дома за стари хора „Св. Димитър”, гр. Разбог бе открит и осветен параклис, който ще носи името на социалното заведение. Замисълът за откриване на параклис се заражда още през 2006 г. Тогава директорката на дома Здравка Кадурина има идея за построяване на храм в района на заведението, който да се казва „Света Троица”, заради близостта на дома до местността с това име.

Поради неотложни разходи обаче, идеята не се осъществява. Едва миналата година, след приключване на основен ремонт на дома, една от стаите е приспособена за молитвен кът. През настоящата година, след всички процедури, изискващи се от църковния канон, става възможно откриването на параклиса. Параклисът е направен с икономии от издръжката на дома, но не за сметка на битуването на хората, бе категорична г-жа Кадурина.

Освещаването бе извършено от отец Янко Русков и отец Димитър Белчин. Официални гости бяха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, зам.кметът по социалните дейности Венцислав Гърменов, н-к отдел „Образование, култура, здравеопазване и спорт” инж. Нина Кисова, Директорът на Дирекция „Социално подпомагане” в гр. Разлог Даниела Рашева, н-к отдел „Социални услуги” Валентин Василев, общински служители, жители на гр. Разлог, служители от социални заведения от област Благоевград. „Молитвеният кът е реализираното наше желание да дадем възможност на възрастните тук да намерят нужната и търсена от тях духовна утеха и възможност за уединение.

Този кът може да се ползва и от персонала на социалното заведение, и от посетители. Защото във всеки един момент от живота всеки от нас има нужда да остане сам с вярата си и намери упование в нея”, каза при откриването кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.

Снимки: Община Разлог

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: