Нито един хлебопроизводител в Благоевградско не работи по новия стандарт „България”

Нито един хлебопроизводител от област Благоевград не е подал заявление за производство по новия държавен стандарт „България”.

Това каза директорът на Агенцията по храните в Благоевград Михаил Бащавелов. „Това обаче не означава, че в магазинната мрежа не може да бъде намерен такъв хляб, тъй като може да е произведен в съседна област”, обясни Бащавелов.

Хлябът „България” съдържа задължително брашно от определен тип, мая, вода и сол, не се използват никакви други добавки, подправки или оцветители.

По думите на Бащавелов, липсата на желание от страна на производителите е основната причина за липсата на производство. Друго обяснения, според Бащавелов, е изчакване от страна на хлебопроизводителите в региона. Подаването на заявления не е ограничено във времето. Четирима пък са производителите на месни продукти „Стара планина” в Благоевградско, но в повечето случаи работата по новите държавни стандарти е периодичен, а не постоянен процес.

Така например, когато производителят заяви, че ще произвежда определени количества продукти „Стара планина” задължително експерти от Агенцията по храните контролират на място производството. Бащавелов обясни, че на практика производителите в областта произвеждат много по-рядко храни по новия стандарт. „Не се произвежда всеки месец, а само когато производителят реши, че има нужда от нови количества”, обясни Бащавелов. „Ако приемем, че пазарът диктува производството, най-вероятно това е причината за по-малкото производство”, заяви директорът и допълни, че по-високите цени на месните продукти „Стара планина” по всяка вероятност влияят на продажбите.

Източник: Радио Фокус

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: