6 области вече са в критичната червена зона на COVID-19

6 области вече се намират в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население, пише БНТ. Освен Търговище и Благоевград, притеснителен е вече броят положителни за коронавирус в София-град, Габрово, Шумен и Сливен. В други 14 области броят на заразените вече е между 60 и 119 на 100 000. В зелената зона е само една област – Видин. След като ситуацията през април там беше критична, заразените сега под 20 на 100 000.

На открито ще трябва да носим маски от четвъртък. Те ще бъдат задължителни до края на ноември, освен ако епидемичната обстановка не се промени и случаите не намалеят. Решението бе обявено от здравния министър в Ловеч.

По-ран се проведе среща на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. Те също подкрепят въвеждането на мярката, която определят като най-леката възможна. Карантината също ще бъде намалена от 14 на 10 дни при липса на симптоми.

Ако мерките се спазват стриктно, здравните власти очакват заболеваемостта да спадне с 30%. А ако броят на заразените намалее видимо и процентът на положителните тестове се задържи под 25, носенето на маска на открито може да бъде отменено и преди края на ноември.

“Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски. Има вече достатъчно количества навсякъде. И стичаме, че от четвъртък – утре заповедта ще стане факт и маските на открито ще бъдат задължителни за всички. Пак искам да подчертая дебело, че прследваме медицински цели. Нашата основна цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения и респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения”, обясни проф. д-р Костадин Ангелов – министър на здравеопазването.

От четвъртък ще има промяна и в срока на карантиниране.

“Ще бъде намалена карантината от 14 на 10 дни при липса на клинични симптоми на 10-ия ден”, каза проф. д-р Костадин Ангелов.

Двойно се е увеличила заболеваемостта в страната в сравнение с началото на октомври. Това показва анализ на Центъра по заразни и паразитни болести. А според Европейския център за контрол върху заболяванията към днешна дата страната ни вече е преминала границата от 120 заразени на 100 000 души население. Това означава, че сме в червената зона на Европа.

Студенти от Медицинския колеж в Благоевград ще могат да карат стажовете си в болницата в Гоце Делчев, която е препълнена, за да помагат на медиците. Въпреки страховете, които имат относно коронавируса, младите хора смятат, че могат да бъдат полезни.

“Ако се налага, ако има нужда, ще поема риска и ще отида. Притеснявам се за всички, вирусът е притеснителен за всички, но не можем да оставим пациентите и семействата им”, каза Лидия Цветкова, студент в Медицинския колеж в Благоевград.

От РЗИ Благоевград обявиха, че поради изчерпан лимит, утре няма да издават направления за безплатен PCR тест.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: