Честито Рождество Христово!

Християнският свят отбелязва Рождество Христово, на който се чества рождението на Божия син – Исус Христос.

Православните християни честват Рождество наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Коледа е най-почитаният празник.

Рождество Христово слага начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий (6 в.) изчислява, че Христос е роден в 754 г. от основанието на Рим.

Според Евангелието на Лука малко преди раждането на Исус майка Му Мария заедно със съпруга си – дърводелеца Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват във Витлеем, родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август издава заповед за преброяване на населението в империята – в границите й тогава се намира и Палестина. Всеки трябва да се запише в родното си място. Мария и Йосиф не могат да намерят място в страноприемницата и затова се подслоняват в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете.

В мига на Рождеството в небето пламва необикновена светлина, явява се ангел, който съобщава на намиращите се наблизо пастири, че е дошъл Спасителят.

На Коледа семейството отново се събира, но за разлика от Бъдни вечер похапва и блажно. Обредната трапеза включва пача, свинско печено, прясна пита, баница с месо, млечница, печен дроб, пастърма със зеле, печена кокошка. Вярващите ходят на църква, където има празнична рождественска служба.

Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш – ще се сбъдне.

Коледните празници продължават до Стефановден – 27 декември. През тези дни не трябва да се работи.

Именници на Коледа са Христо, Ицо, Ичо, Христина, Кристина, Кристиян, Божан, Божанка, Божин, Божил

Cherkva15.JPG

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: