Гугъл купува Моторола Мобилити за 12,5 млрд долара

Американският интернет гигант Гугъл ще купи производителя на мобилни телефони Моторола Мобилити за 12,5 милиарда долара, за да даде допълнителен тласък на операционната си система Андроид, се казва в съвместно комюнике на двете компании.

Гугъл предлага 40 долара за акция, което за акционерите на Моторола Мобилити е с 63% повече спрямо котировката на акциите на компанията при затварянето на търговията в петък (24,47 долара). Сделката е получила единодушната подкрепа на Управителните съвети на двете компании и се очаква тя да бъде финализирана в края на 2011 или началото на 2012 г.

Моторола Мобилити е продукт на разделянето в началото на годината на компанията Моторола, един от пионерите в мобилната телефония.

Позициите на Моторола, която преди време доминираше пазара, бяха разклатени заради възхода на Нокия, а след това и на производителите на мултифункционални телефони като Епъл и РИМ (Блекбери). Заради ускорения срив на позициите на компанията, директорът й Санджай Джха заложи всичко на Андроид, операционната система за мобилни телефони, разработена от Гугъл, която постигна известен търговски успех.

Въпреки закупуването на Моторола Гугъл увери, че системата Андроид ще остане отворена за всички производители на телефони.

Източник: БГНЕС

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: