50 балона полетяха в небето над Благоевград по повод Международния ден на хората с епилепсия

50 балона в лилав цвят полетяха в небето над Благоевград, а сградата на Камерна опера и НЧ „Никола Вапцаров – 1866“ бе осветена по повод Международния ден на хората с епилепсия.
Така Община Благоевград, семейства на хора, диагностицирани с болестта и граждани засвидетелстваха грижа към пациентите с едно от най-честите неврологични заболявания.

Инициативата е част от кампания, организирана от Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ), а целта е да се повиши информираността и привлече общественото внимание към това тежко заболяване.

Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари по инициатива на Международното бюро по епилепсия/ IBE/ и Международната лига срещу епилепсията /ILAE/ в над 140 държави.

Епилепсията е едно от най-честите неврологични заболявания. Тя засяга 1% от населението на Земята – около 50 милиона души по света, а в България – около 70 хиляди. За една година заболяват между 20 и 70 на 100 000 души. Допуска се, че в хода на живота си по един на всеки 20 души може да получи епилептичен пристъп, а по един на всеки 200 души заболява от епилепсия.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: