Над 1 500 лева е глобата за палене на стърнища

Няма наложени глоби на лица за нарушение на забраната за паленето на стърнища и суха тревна растителност в земеделски земи в област Благоевград. Причината за липса на наказани е, че трудно се установява точния нарушител, предизвикал палежа, коментира за Дарик говорителят на РИОСВ – Благоевград – Александър Гошев .

Според закона санкцията за изгаряне на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи е в размер от 1500 до 6000 лева, а при установяване на повторно нарушение закона предвижда глоба от 3000 до 12 000 лева.

От екоинспекцията са категорични, че паленето на стърнища и други растителни остатъци води до увреждане на хумусния слой на почвата, отделяне на парникови газове и често последствията са пагубни за околната среда.

Често пожарите, предизвикани от горящи стърнища, могат да обхванат и защитени територии, предупреждават еколози. Ежегодно изготвяните оперативни планове за противопожарна дейност и превенция, е една от причините от юни 2009 година да не са възниквали пожари в защитените зони под контрола на РИОСВ-Благоевград.

Източник: Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: