До 3 месеца се очаква да бъде изградена защита срещу наводнения в Симитли

Най-вероятно до 3 месеца ще започне изпълнението на проекта за изграждане на защита срещу наводнения в Симитли. Това съобщи кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Проектът вече е подписан, предстои да бъдат изготвени документите за възлагане на обществена поръчка. 1 млн.и 49 хиляди лева е общата стойност на проекта. Апостолов обясни, че в рамките на проекта ще бъде изградена подпорна стена, която ще започва от моста над река Струма , който свързва двата квартала на Симитли, като дължината й ще бъде около 1600 метра по устието на реката.

Продължителността на проекта е 18 месеца, но от община Симитли имат намерения да го реализират в по-кратки срокове. „Бавенето на проекта идва от процедурите по закона за обществените поръчки и избора на фирма-изпълнител, след това не е проблем един такъв проект да се изгради за 3-4 месеца”, обясни кметът. Апостолов подчерта, че след изграждането на защитната дига не е възможно да се повтори ситуацията от декември миналата година когато река Струма излезе от корито си и нанесе значителни поражения в региона.

„Защитната дига ще бъде изградена от към квартал на Симитли, вече има и готов работен проект от към другата страна на реката –от към квартал „Ораново” и стадиона, който е внесем в комисията по бедствия и аварии, ако успеем да защитим и него и се изгради и от другата страна дига, тогава вече може да се гарантира, че от двете страни на реката, абсолютно по никакъв начин не може да се повтори това наводнение”, допълни кметът на община Симитли.

Източник: Радио Фокус

Снимка: Blagoevgrad.EU, Архив

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: