Слаб сезон за селския туризъм

Слаб сезон за селския туризъм отчитат от бранша тази година. По-малко от един процент от българите избират да летуват в планините, въпреки ниските цени и екзотичните атракции. В Родопите кризата най-силно засегна хотелиерите.

В смолянското село Момчиловци и в съседните селища туристите през лятото са намалели с около 30% за последните три години. Цените в семейните хотели и къщи за гости варират между 10 и 20 лева за нощувка на човек. Хотелиерите ги привличат с родопски специалитети, планинско колоездене, преходи с коне и разходки в пещери. Липсата на летовници обаче е осезаема.

Има обаче и изключения – родопското село Арда на българо-гръцката граница е една от евтините и атрактивни дестинации за селски туризъм. Преди 10 години в селото имало само една къща за гости, а сега базата надхвърля 100 легла. Работят 5-6 къщи и няколко малки семейни хотела. Така много от жителите на селото успешно “преборват” кризата.

Ако сега изберете да си подарите почивка в Родопите, може да сте спокойни, че където и да замръкнете, ще намерите добри условия за спане и специалитети. Места има, а четиричленно семейство за два почивни дни ще плати не повече от 200-250 лева. Атракциите се заплащат отделно, а сега е удобен момент да резервирате вила или етаж от къща за коледните и новогодишни празници.

Източник: BTV

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: