Световен ден на тангото

На днешния ден честваме Световния ден на тангото, един от най-чувствените и емоционални танци. 11 декември е рождената дата на две от най-известните личности в историята на най-чувствения и изкусителен танц.

През 1890 година е роден певецът и композиторът Карлос Гардел, може би най-емблематичната фигура в света на аржентинското танго, а през 1899-а цигуларят и композиторът Хулио Де Каро, един от иноваторите в историята на танго музиката.

Отчитайки важността на тази дата, през 1977 година 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да отбелязват този ден и постепенно той придобива международна популярност.

Думата танго идва от името на място, където се доят кравите или се продава мляко според едни. Според друга теория означава “там, където свирят и танцуват чернокожите”. Според трета произлиза от mtango, което в африканския език кимбунду е кръжец, затворено място, или от shangу – бога на мълниите в митологията на Нигерия.

Тангото възникнало в средите на простолюдието в Буенос Айрес и Монтевидео през втората половина на XIX век, а с времето и с усъвършенстването си се възприема и от по-високите социални кръгове.
Тайната на тангото е в прегръдката, а най-добре е да се танцува с непознат, казват познавачите./bgVesti.com/

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: