Пушенето рано сутрин увеличава опасността от рак

Хората, които пушат скоро след като станат сутринта, е по-вероятно да се разболеят от рак, отколкото тези, които палят цигара по-късно през деня, установиха американски учени.

Изследване сред 7610 пушачи, публикувано във в. “Кенсър”, показва, че ефектът не зависи от други навици, свързани с пушенето. Пушенето в първите 30 минути след събуждане почти удвоява риска от рак на белия дроб.

Причината за това вероятно е, че нетърпеливите да запалят цигара гълтат повече дим, достигащ до белите им дробове. Учените от Пен Стейт Колидж ъв Медсин в САЩ изследвали 4776 пушачи с рак на белия дроб и 2835 пушачи, които не били болни от рак.

Те установили, че пациентите, които пушели в първите 30 минути след събуждане, е 79% по-вероятно да се разболеят от рак от хората, които изчакват поне един час. Учените открили, че ефектът от времето на първата цигара се запазва, дори когато се вземат предвид други фактори като броя на изпушените цигари за един ден.

При друго изследване били наблюдавани 1850 пушачи, 1055 от които имали рак на главата и на шията. Изследователите установили, че хората, които пушели през първия половин час, било 59% по-вероятно да развият тумор от тези, които изчаквали поне един час.

Източник: БГНЕС

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: