Безплатни приложения правят SMS-а демоде

Въпреки че кратките съобщения в момента са една от най-популярните услуги на мобилните оператори, те могат да станат демоде с приложенията за безплатни съобщения, които все по-често се предлагат в последно време.

Такива програми например са Viber, Skype, GroupMe, Disco, Beluga, Kik, WhatsApp. Някои производители на смартфони дори имат вградена подобна услуга.

Очаква се скоро Apple да пусне приложението iMessage за своя iPhone, чрез което също е възможна размяна на текстови съобщения. Като за целта единствено ви трябва интернет, какъвто има вече почти навсякъде.

И Facebook интегрира в социалната мрежа специално приложение за мобилни телефони, с помощта на които потребителите да си пращат съобщения.

Всички тези нововъведения може да нанесат сериозен удар върху приходите на телекомуникационните компании, твърдят анализатори. Защото ще направят ползването на SMS-и ненужно платено удоволствие, коментира CNN.

Само за миналата година в САЩ например постъпленията от изпращането на SMS-и са над 9 млрд. долара, което е близо 1/2 от общия приход за компаниите.

От CNN правят и изчисления кое колко струва. Една от най-ниските тарифи за SMS отвъд океана е 20 цента. Съобщението може да бъде с максимален размер от 160 байта, което значи, че 1 мегабайт ще струва на клиента 1250 долара.

Ако потребителят се възползва от опцията за неограничен брой SMS-и срещу такса от 20 долара на месец, дори и да пише съобщения всяка минута, цената ще е 2,80 долара на мегабайт.

В същото време месечните абонаменти за ползване на интернет през смартфони варират от 25 до 30 долара за 2 гигабайта. Което прави цената на 1 мегабайт информация около 2 цента. И все повече потребители залагат на тази оферта, когато искат да пратят текстово съобщение.

Източник: 24 часа

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: