Здравословно и безопасно почерняване

Здравословно и безопасно почерняване ? Мисияте възможна…

Двете страни на монетата…

Четирите основни елемента, на които разчитаме, за да съществуваме са въздух, вода, почва и слънчева светлина. Ако липсва дори една от тези природни сили, то човечеството не ще съществува!
Няма живот без светлина – но и прекомерното излагане на слънце не е здравословно.
Слънцето излъчва спектър от ултравиолетови лъчи – UVC, UVB и UVA. UVC лъчите – най-опасните за човека, се филтрират от най-горния атмосферен слой, а част от UVB и UVA достигат повърхността на Земята.

Интензивността
им зависи от ъгъла на слънцето, т.е. географска ширина, сезон и време от деня. UV нивата достигат до 50% между 11.00 и 13.00 часа. UV лъчите са невидими. Хората на открито са изложени на вариращи нива на UV и те често нехаят за интензивността на лъчите. За съжаление тялото ни алармира за слънчево изгаряне твърде късно.

За разлика от слънцето, солариумите излъчват само UVA и UVB лъчи, а вредните UVC лъчи са напълно изолирани. Но най-ценното е, че солариумите контролират излъчването като балансират UV лъчите за минимален риск от изгаряне и максимален загар. Както всички знаем никой не може да контролира
слънцето!

Технологията на соларните лампи е обект на постоянни изследвания и разработки, които вървят ръка за ръка с научни доказателства за ползите от UV лъчите.

История …
Първите солариуми всъщност се появяват в Америка, техният изобретател е Friedrich Wolff, който през 1979 патентова фосфорна смес и започва да лицензира технологията за други компании. От този момент нататък Wolff Systems посвещават усилията си на разработване на технология на лампата. По-късно Friedrich продава Wolff Systems на брат си Jorg Wolff, който основава Cosmedico, Ltd. – пионер в соларната индустрия.

От представянето си в Америка през 1979, солариумите са регистрирани в Food and Drug Administration’s 21CFR 1040.20. Регистрацията търпи видоизменение, като през 1986 се добавят лампите, маркировъчните етикети и специалните очила за защита на очите.

Всички солариуми на пазара в днешни дни отговарят на строгите изисквания за безопасност, придружени са от точно разписано времетраене на процедури и
обучени оператори, които ги обслужват.

Въпреки напредъка в науката, повечето модерни солариуми не са значително видоизмемени от оригинала. Лампите и електрониката на практика са същите.

Лампите са тип флуоресцентни и използват същата комбинация от фосфор, за да излъчват спектър в UVA и UVB, които не се различават от естествените лъчи на слънцето.

Знаете ли че?

·
70% от хората се харесват повече с тен
·
95 % от заклетите любители на солариума не превишават препоръчителния брой
процедури годишно
·
88% от хората с по-светла кожа получават прекрасен тен от солариум, за разлика от

болезнения тен, свързан с изгарянията на плажа
·
38% от хората, влизащи в солариум, го предпочитат като безопасно средство за
подготовка преди почивка на море
·
83% от всички ползващи солариум твърдят, че са напълно запознати с риска от
прекалено излагане на UV-лъчи и затова избират разумното почерняване

Време е да развенчаем митовете …

Мит: Излагане на незащитена кожа на слънце е нездравословно!

Истина: Регулярното получаване на дозирани количества от UV-лъчи при незащитена
кожа са абсолютно необходими, за да сме в кондиция и добро здраве.

Научно доказано е, че независимо дали живеете при слънчев или не толкова слънчев климат, то излагането
на слънцето значително повишава синтеза на витамин D, който намалява риска от фатални болести като рак на дебелото черво, гърдите, простатата и рак на вътрешните органи; заболявания на сърцето, високо кръвно налягане, диабет тип 1, множествена склероза и депресия.

Слънцезащитните продукти са много печеливш бизнес, от който
козметичните компании ще трябва да се откажат, ако хората изберат разумното
почерняване в солариум!

Мит: Човек може да си набавя необходимото количество витамин Dот
хранителните добавки!

Истина: Всяка таблетка от повечето мултивитамини съдържа едва 400 IUот витамин D, което означава, че трябва да приемаме по 2 ? таблетки всеки ден, за да достигнем необходимата доза от 1000 IU. Но така поемаме значително повече количество от витамин А, който е причина за родови дефекти и остеопороза. Предозирането на синтетичния витамин D води до токсичност, докато излагането на слънце и солариум не крие такива рискове. Слънцето е безплатно, а колко биха ни стрували годишно хранителните добавки?!

Мит: Човек синтезира витамин Dи през зимата

Истина: Слънцегреенето не е достатъчно силно през зимата, за да може човек да синтезира витамин D. При умерено излагане през интервала май – октомври, излишъкът от витамин Dсе съхранява в мазнините в човешкото тяло, от където се освобождава постепенно през зимата. Ако почувствате сянката на лошото настроение, значи запасите ви са изчерпани. Подарете си слънчево време в солариум!

Мит: Не
съществува понятие „здравословен” тен

Истина: Почернялата кожа ни защитава от слънчево изгаряне – основната причина за меланома. Ако избягвате слънчево изгаряне, ползите от умереното излагане на слънце ще надделеят над възможните опасности. Човешкият живот се е зародил под лъчите на слънцето и никой не може да оспори този факт, защото слънцето е източник на живот.

Мит: Меланомата се свързва директно с излагането на UV-лъчи

Истина: Не съществува правдоподобно научно доказателство, че честото, умерено излагане на слънце предизвиква меланома. Меланомата се среща по-често при хора, които не се излагат на слънце, отколкото при тези, които обичат слънцето. Меланомата се появява по тези части от тялото, които рядко или никога не се излагат на слънце. Това предполага, че гените имат много по-значима роля при развитието на меланома, отколкото излагането на UV-лъчи.

Спа център Хармония, гр. Благоевград, пл. Георги Измирлиев №1 www.spaharmony.eu,
073 83 0000, 0885 60 10 84

Вертикален турбо солариум
8 мин. – 6 лв.
12 мин. – 9 лв.
Хоризонтален турбо солариум
8 мин. – 6 лв.
16 мин. – 10 лв.
24 мин. – 15 лв.

Промоционална цена на карти за солариум 100 мин. Цена : 50 лв.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: