Заразени комари убиха трима души в Гърция

Комари, заразени със западнонилска треска, убиха трима души в Гърция в рамките на три дни, съобщава вестник “Република”.

В болниците в северната част на страната са настанени за лечение още десетки пациенти, които чакат диагноза. Смъртността при заболяването е 40%. Българските лекари вземат проби от болни в инфекциозните отделения у нас, за да изолират вируса и да се запознаят с болестта.

“Заради наближаващата опасност у нас лекарите са започнали да вземат проби и от комари, кърлежи и гризачи, за да проучат вируса”, съобщи епидемиологът на здравното министерство д-р Ангел Кунчев. Мерките са взети, защото в България болни от западнонилска треска никога не са били регистрирани и нашите доктори трудно ще разпознаят вируса. “Той започва като всички останали вируси – с повръщане, висока температура, втрисане. С напредване на болестта се проявяват и специфичните симптоми. Западнонилската треска много бързо засяга мозъчната обвивка и се стига до менингит”, обясни специалистът. Според него е възможно вирусът да се пренесе на наша територия, както с връщащите се от почивка туристи, така и с комарите, преносители на треската.

“Доказано е, че при смяната на климата се наблюдава изместване на тропическите заболявания към нетипични за тях територии”, добави д-р Кунчев. Карта на Европейския център за контрол на заболяванията показвала още, че редките тропически вируси все по-често се засичат по балканските ширини.

Епидемия от западнонилска треска се е разразила в Румъния преди около 10 години, напомни епидемиологът, пише БГНЕС. Над 1000 души са починали от заболяването в САЩ за последните 10 години.

Източник: Дарик Благоевград

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

1 коментар

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: