Започват масови проверки на заведенията в Благоевград

Лекари в Благоевград призовават младите хора да спазват мерките, особено в дискотеки и заведения. От днес започват и масови проверки там заради високия брой заразени в областта.

Лекарите не спират да припомнят основните мерки срещу коронавируса – маски, дистанция и дезинфекция. „Младите хора малко или много трябва да започнат да ги спазват, поради това, че знаете, че Благоевград е студентски град, с няколко университети и колежи”, казва пред NOVA д-р Христо Атанасов от ЦСМП – Благоевград.

Лекарите са категорични – в дискотеките COVID-19 се предава бързо, лесно и неусетно. „Там наистина близостта е по-голяма, интензивното дишане при танци също спомага да се инхалират повече вируси, съответно да се инфектира човек и някой да се разболее”, коментира д-р Петър Георгиев, управител на Болница за белодробни болести.

„Може да се направи някаква дистанция, всеки има собствено самосъзнание и може да ограничи по някакъв начин контактите си”, посочва д-р Христо Атанасов.

Мерките в дискотеките се спазват от сервитьори и бармани, често фиктивно, само заради протокола. „Като цяло маската пречи, доста е неудобна. Направо имам чувството, че ушите ми щръкнаха от това нещо – Барманите носят, сервитьорите носят, обаче танцуващите не носят”, коментира студентка.

От утре – понеделник, по заповед на кмета на Благоевград започват масови проверки в заведенията за спазване на противоепидемиологичните мерки. С надеждата това да намали броя на заразените.

Междувременно областта продължава да страда от недостиг на медицински персонал. Заради заразени медици най-сложна е ситуацията в момента в болниците в Сандански и Гоце Делчев.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: