Уникалните кухни на Италия и Швейцария

Храната като приключение

Италия е страна на древни култури и история с множество драматични обрати. Хилядолетия преди новата ера териториите са населявани от италийски племена, етруски, идват и келти. По-късно Римската империя заимства от бита на многобройни народи, а след западането й, тук продължително време след нашествия в различни части са били гърци, също и араби, варварски племена, Испания, Франция, Австро-Унгария.

Освен всичко останало, тези народи са привнесли към местните традиции и особености в готварството, които са били адаптирани според релефа, климата, поминъка. Така италианската кухня през вековете се е оформяла като изключително разнообразен микс от кулинарни практики, който я прави уникална.

На практика националната кухня на италианците е подборка от ястия от регионите, наложили се в цялата страна. В същото време обаче всяко от тях има разнообразни варианти. Така например, ще е неадекватно да поръчате просто паста или пица, защото ще трябва да ви сервират десетки и стотици ястия.

Поръчката трябва да е конкретна, например пицата да е Неаполитанска, или Римска, или Сицилианска /от нея има различни видове/, Миланска и т.н., и т.н.  Вариантите наистина са многобройни и всеки има уникален вкус и аромат – с гъби, яйца, домати, сирене, кашкавал, пушено пиле, шунка, риба, различни зеленчуци, ябълки, шоколад  и много други.

По същия начин са многобройни и месните ястия с телешко, дивечово, пилешко, като на Север е по-популярно свинското. Рибата и морските дарове също са широко застъпени, тъй като много малко райони от Италия нямат излаз на море.

Това разнообразие прави италианската кухня уникално приключение за тези, които искат да хапват вкусна храна. Но то и “отваря вратички” за имитации, затова трябва да е сигурно, че ястията се приготвят по автентични рецепти, като да речем в италианския ресторант в Банско – “Леонардо”, в който са оригинални даже продуктите – те се доставят от Италия.

Фондю – швейцарската емблема в кулинарията

Днес Швейцария е известна с банките, часовниците, машиностроенето и туризма, но кухнята й се основава на традиционния поминък в страната. Тук има многобройни планински пасища, езера, реки, гори, склонове, подходящи за земеделие. Това определя и основните съставки на традиционните ястия. Това мляко, сирене, сметана, говеждо, свинско, птиче и дивечово месо, риба, картофи. Шоколадът е със специално място.

От сирената особено популярни са Грюер, Ементал, Апенцелер и др. Те могат да се консумират самостоятелно или да се прибавят към различни блюда. А може и да са в основата на ястието, като световно известното Фондю, което в различните му варианти у нас може да се намери например в швейцарския ресторант “Фондю” в Банско.

Това е готварската емблема на Швейцария. Приготвя се обикновено от два вида сирене – Грюер, Ементал, но може да се използват и повече в зависимост какъв букет от аромати и вкусове се цели. Прави се в специален съд, от който после се хранят всички на масата, като топят залъци със специфични дълги вилици.

Сирената се разтопяват в бяло вино, в което често се добавя черешова ракия, докато се получи смес, гъста като крем. Преди разтапянето за овкусяване се използва чесън, с който съдът се намазва. Като подправки се слагат различни комбинации, основните са копър, пипер, кимион, индийско орехче и др. Освен със сирена, което е класическият вид, швейцарците са измислили и Фондю с меса, риба, зеленчуци, като в тези случаи се използва зеленчуков бульон или мазнина с кратко варене или запържване. Много популярно е и шоколадовото Фондю, което се консумира с плодове.

Тук трябва да се спомене, че ястията – супи, салати, месни блюда и т.н., има отлики при трите основни етноса в страната – немци, французи и италианци. Италианците например имат вариант на Фондю, при който бялото вино се заменя с доматен сос.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: