Отварят отново музея в Балабановата фабрика в Бараково

Предстои музеят в Балабановата фабрика в с.Бараково да отвори отново врати, вече узаконен. Това съобщи пред БТА един от неговите “възродители” Методи Панайотов. “Тече процедурата по смяната на предназначението на терена. От промишлени сгради, те трябва да станат музейни”, посочи Панайотов. Музейният комплекс беше открит през юни миналата година, но остана затворен за посетители, заради сигнал, че имотът с площ 78 475 кв.м е с начин на трайно ползване “за целулозно-хартиената промишленост”. На откриването му тогава пристигнаха посланници от десетки държави, бившия премиер Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.

“Все пак това е единственият музей на теснолинейките в България. Експонирани са осем вагона и последният локомотив, вървял до Рилския манастир”, разказа Панайотов.

“Надявям се и институциите вече да осъзнаят, че това не е борба за облагодетелстване. Искам просто да се съхрани, защото това е история”, допълни Панайотов.

Той посочи, че идват австрийци, германци, хора от цял свят. “Възстанових едно старо гробище”, каза Панайотов. Той припомни, че във фабриката са работили хора от 15 националности. Там е работил и Никола Вапцаров.

Балабановата фабрика била построена от големия български индустриалец и предприемач Тодор Балабанов. Благодарение на нея, селото съществувало. Някога в самата фабрика имало родилно отделение, болница, симфоничен и духов оркестър, кино и театър, дори казино.

Възстановяването на фабриката и събирането на останалите в България вагони от теснолинейката продължи с години. Първоначално Методи Панайотов направи музей в дома си в Бараково, а по-късно със съдействието на наследниците на Балабанов успя да реставрира и ремонтира част от халетата в бившата фабрика. Сега той се надява отново да бъде отворена и да приема посетители, любопитни за историята.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

2 КОМЕНТАРИ

  1. Мога само да кажа едно голямо БРАВО! Следващият романтичен туристически проект би бил да се възстанови теснолинейката до манастира! Дядо ми ми е разказвал как теснолинейката е била огромна атракция, слизали и се качвали калпазаните в движение, а природните гледки докато се возиш на парния локомотив и пиеш чай и пееш народни песни, били зашеметяващи.

  2. Собственикът на фабриката Тодор Балабанов винаги е бил с тия, които са на власт. След 9-ти предоставя къщата си в Горна Джумая на комунистите, които я превръщат в милиция и в помещенията измъчват и убиват хиляди невинни хора. Един от внуците му се издигна до поста областен управител от БСП, а синовете му са дейни активисти също на високи постове.

Comments are closed.

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: