Нашите съвети за вкусни и пухкави мъфини

Мъфините са един от най-популярните сладки изделия в западния свят, но и в световната кулинария. Тяхната история в кухнята е дълбоко коренна и датира от древността, но сладкишите са претърпели много промени и развитие през вековете.

Терминът “мъфин” произлиза от староанглийската дума “muffe”, която значи „пухкав хляб“. В действителност, идеята зад появата на мъфина е да се изработи малък пухкав кекс, който да може да се изяде на няколко хапки. Първоначално, мъфините били по-близки до хляб. Тези древни версии на мъфини били печени на плоча или върху камък до огъня. През 18-ти век, в Англия, мъфините започват да приличат повече на днешните. Те стават по-сладки и по-въздушни, с добавени масло, захар и яйца. Традиционно били приготвяни от дробно смляно брашно, брашно от овесени ядки или царевично брашно.

Съвременните форми на мъфините се разнообразяват в зависимост от страната, региона, населеното място. За тяхното приготвяне обаче е важно да се спазват определени съвети и тънкости.

Ето няколко съвета за приготвяне на класически мъфини:

Използвайте свежи съставки

Ползването на свежи продукти, като свежи яйца, свежо мляко и свежо масло, може да допринесе за по-добрата текстура и вкус на мъфините.

Не претоварвайте тестото

Не разбърквайте тестото твърде много. Прекомерното разбъркване може да доведе до прекалено разтегнато тесто и по-твърди мъфини.

Прибавете кисело мляко или йогурт

Добавянето на кисело мляко или йогурт към сместа може да осигури по-пухкава текстура на мъфините.

Добавяне на бакпулвер

Задължителен компонент за постигане на пухкава текстура на мъфините е бакпулверът. Препоръчително е още да добавите и сода бикарбонат, за да получите по-тестена консистенция на мъфините. Комбинацията на тези два съставки помага за постигане на въздушна и пухкава текстура.

Не прекалявайте с разбъркването на сместа

Сместа за мъфини трябва да се разбърква само толкова, че да се смесят сухите и течните съставки. Прекомерното разбъркване може да доведе до излишно активиране на глутеновите връзки, което може да направи мъфините по-твърди и сухи.

Подготовка на фурната

Изключително важна стъпка за постигане на сладки и пухкави мъфини е предварителната подготовка на фурната. Предварително загрятата фурна е ключова за постигане на равномерно приготвяне и пухкава текстура. Обикновено температурата за мъфини е около 190-200°C.

Не прекалявайте с плънката за мъфини

Ако използвате плодове или шоколад за пълнеж, не прекалявайте с тях, за да избегнете тежки мъфини. Употребата на твърде голямо количество пълнеж може да натежи и в резултат да доведе до пропукване на мъфините и изтичане на плънката. Използвайте изключително малко количество, тъй като самите мъфини нямат големи размери.

Правилно пропорциониране

Пропорциите са важна част от приготвянето на мъфини. Използвайте мерителни чаши или лъжици, за да пропорционирате сместа във формите за мъфини, за да получите равномерно готвене, както и еднакви размери на мъфините. Пропорциите още са важни за постигане на еднакви вкусови качества у всички мъфини, както и за тяхното качествено изпичане.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: