В Мелник туристи и жители оставени без лекар и аптека

В най-малкия град в България – Мелник, няма лекар и аптека.  Въпреки че курортното градче е притегателен център за гости от страната и чужбина, при евентуален инцидент не може да се окаже първа помощ. Хората са притеснени, че при спешни случаи трябва да пътуват до Сандански или Петрич, които отстоят на повече от 20 километра.

В Мелник живеят близо 250 души. С туристическия наплив обаче, населението на курортното градче неколкократно се увеличава. Най-големият проблем за жителите е липсата на лекар и аптека. Единственият вариант, ако им прилошее е следният, а маршрутът – до болка познат:

„На рейса за Сандански даваш 5 лева отиване и връщане. Разходът за лекарства- отделно,” заяви един от местните жители. „И превозът е кът. Много е тежко положението. Тук нагоре има и 5 села. Те също нямат ни фелдшер, ни аптека,” допълни друг. „Всички се зареждаме с лекарства вкъщи, за да имаме,” каза трети.

В сградата на кметството в Мелник е останала единствено табела с надпис „Аптека,” но такава обаче няма вече от 10 години. „Последният опит за вариант в тази област беше направен преди 5-6 години. Тогава решихме да се продават в здравния пункт, който беше тук и лекарства, но и той се закри,” каза кметският наместник в Мелник Христо Ташев.

И тъй като туристите не са подготвени, на собствениците на частни къщи и хотели им се налага да имат оборудвани аптечки. Катерина е рецепционист и не веднъж й се е налагало да обслужва с лекарства гостите на хотела, в който работи. „Имаме аптечка в нашия хотел, в която има най-важните неща- аспирин, риванол, превързочни материали и при някои по-леки случаи помагаме, ако става въпрос за нещо по-сериозно викаме екип на Спешна помощ, който идва от Сандански,” разказа Катерина.

През нощта ситуацията е още по-сериозна, тъй като в близките два града- Петрич и Сандански, денонощни аптеки няма.

Източник: E-79.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: