Гърция се готви за обща карантина

Гърция се подготвя за най-лошия сценарий, който включва тотална карантина за цялата страна. Това заяви правителственият говорител Стельо Пецас. „Взимаме тези мерки по-рано, за да можем да имаме по-оптимистичен декември. Мерките ще бъдат засилени, ако не ги спазваме. За съжаление, страхът изглежда мотивира обществото. Ефективността на мерките зависи от тяхното спазване”, допълни той, цитиран от „Труд”.

От днес Гърция влиза в едномесечна блокада като мерките се налагат в зависимост от зоната в която попада съответния район. От вчера страната е разделена на три зони – червена, жълта и сива. В сивата попадат районите Солун и Серес, които от днес минават в 14 дневна пълна карантина. Илизането става само с изпращане на смс към номер 13033, както беше в първата фаза на пандемията. Причината е увеличения през последната седмица брой на заболели от ковид.

Полетите до и от летище Солун са преустановени. Затварят заведения за хранене, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали. Учениците от гимназии и студенти преминават на дистанционно обучение. Въвежда се вечерен час от 21.00 часа вечерта до 05.00 ч. сутринта, докато в другите райони на страната забраната е от полунощ. Забранено е пътуването извън регионите на Солун и Серес. В автомобили могат да пътуват до един човек и шофьора, задължително с маски. Затварят детски площадки и паркове.

Отворени остават магазините за хранителни продукти, аптеки и банки. Ресторантите и кафенетата могат да обслужват клиенти само за домашни поръчки до 20.30 ч. Хотелите също остават отворени.

В църквите ще се извършват литургии без присъствие на хора. Разрешени са само погребални церемонии до 9 души.

Маските остават задължителни за цялата страна на закрито и открито. Има постоянни проверки. Глобата е 150 евро дори и за неправилно поставена маска. 1200 души са глобени за неносене на маска, 18 са задържани през вчерашния ден.

В останалата част на Гърция в автомобили могат да пътуват до 3-ма души.

Отворена остава границата “Кулата-Промахон”, откъдето се влиза само с отрицателен тест за коронавирус и код.

Желателно е българските граждани ако нямат някаква изключително неотложна причина да не пътуват в посока Гърция, тъй като северна Гърция е в категория високорисков район.

През последното денонощие са регистрирани нови 1152 случая на коронавирус от които 210 в Солун. 7 починали. 135 са интубирани.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: