Известният благоевградски художник-график доц. Атанас Дафинов открива изложба

Своята 55-годишнина отбелязва с изложба известният благоевградски художник-график, доц. Атанас Дафинов, съобщиха от пресцентъра на Югозападния университет „Неофит Рилски”.

Изложбата се открива от 17.00 часа. “Колаж от спомени” е нарекъл художникът своите търсения на кодове, за да разгадае обозримото и неизразимото, истинското и измамното – в себе си и извън него.

Неизменен участник през последните десетилетия във всички изяви на сдружението на благоевградските художници “Македония арт” талантливият график успешно извървява пътя от преподавател в НХГ “Св. Св. Кирил и Методий” до академичната общност на ЮЗУ “Неофит Рилски” в Катедрата по изобразително изкуство на Факултета по изкуствата.

Вярвайки в семантиката и асоциациите на детайли и мотиви в природата, в творбите си той създава други структури и представи за традиция извън фолклорната образност, изградена чрез композиционно осмислено движение на линиарен ритъм в свободно, интуитивно създадено фактурно поле от моментна спонтанност и символи на мистичното във видимия свят.

Нека издадем и една малка тайна: изложбата си доц. Атанас Дафинов е посветил на радиожурналиста Илия Златинов, който, макар и в отвъдното, присъства в творчеството му чрез рисунките , които той илюсрира в стихосбирките му „Стотник” и „Имаго”.

Източник: Радио Фокус

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: