Нормална е епидемиологичната обстановка в Благоевград

Нормална и спокойна е епидемиологичната обстановка в Благоевградска област. От Регионалната здравна инспекция апелират хората да използват противогрипни ваксини, тъй като най-удачното време за поставянето им е края на септември и началото на октомври.

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че институцията не предоставя безплатни противогрипни ваксини, но всеки, който си е закупил, може да бъде имунизиран в кабинетите на инспекцията.

Бумът на грипните заболявания се очаква през декември и януари.“Вирусните заболявания са с много кратък инкубационен период и за кратко време се разпространяват, което може да ни постави пред грипна епидемия”, каза

д-р Славка Паскалев, зам. директор на РЗИ – Благоевград.

През тази година се очакват вирусни заболявания от щама, който бе актуален през 2008-2009 година. „Когато си купуват противогрипни ваксини, хората трябва да гледат на опаковките за кой сезон са предназначени, тъй като всяка година те са съобразени с върлуващия щам”, каза д-р Паскалева.

Регионалната здравна инспекция продължава да разполага с препаратите Тамифлу и Реленца, които се раздават безплатно на личните лекари.

Най-податливи на грип са децата и възрастните хора над 65 години, както и лица с хронични заболявания на сърцето, белите дробове, черния дроб, заболявания на кръвта, диабет или с отслабена имунна система.

Източник: E-79.com

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ..

Последвайте ни...

81,580Последователикато
1,538последователиследвам
507абонатиабонирам

Най-новите новини

error: